joomla social media module

2018 izl naslovna

 

Otvorena akademska izložba "Križni put Zg-St umjetnika"

 

U utorak 13. ožujka, u dominikanskom samostanu Kraljice sv. krunice u Zagrebu, svečano je otvorena akademska izložba „Križni put Zg-St umjetnika“. Uz pojedine autore slika i samih posjetitelja te uz glazbeni sastav VIS HRID izložbu je svečano otvorio fr. Ivan Iko Mateljan i Stanko Špoljarić.

 

2018 izl 01

 

Prolazeći kroz postaje križnoga puta, svojim pjesničkim djelom, na svoj način dočarala ga je i pjesnikinja Iva Čuvalo. Fr. Iko je napomenuo kako se ovaj dan čekao duže vrijeme jer ujediniti umjetnike na jednome mjestu, teško je, ali kada se ujedine onda nastane jedno, na jednome mjestu većina postaje jedno.

 

U svome nagovoru o slikama i umjetnicima, Stanko Špoljarić je naglasio kako svaka slika ima svoju bit, svoj esej iz kojeg se može sastaviti jedna priča. Svaki je autor na svoj način pokazao i na platnu otisnuo Kristovu muku gdje pokazuje kako on vidi Isusov život kroz muku.

 

2018 izl 02

 

Ali na poseban način napomenuo je kako ovu izložbu možemo nazvati i „Ikin križni put.“ Jer kroz sve to vrijeme pripremanja, ali i prolaska kroz život čovjek postane svjestan da je i on na jedan način sudionik križnoga puta. Da bi bolje spoznali i otkrili sliku, treba zastati pokraj nje i čitati njezinu poruku.

 

2018 izl 03

 

2018 izl 04

 

 

Tekst: Fr. Josip Širić, OP
Foto: Fr. Ilija Lešić, OP

 

 

 

0
0
0
s2sdefault