joomla social media module

2017 12 21 naslovna

 

Koncert Akademskog zbora Concordia discors na zagrebačkoj Koloniji

 

U srijedu 20. prosinca u župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice održan je koncert Akademskog zbora Filozofskog fakulteta Concordia discors.

 

Svi voditelji koncerata obično započinju konferansu kako im je „osobita čast i zadovoljstvo predstaviti jedan od najboljih zborova“ koji nastupaju na jednom adventskom koncertu…

 

Ali, kad je riječ o ovome zboru, onda je to doista tako i prava je čast i zadovoljstvo što su nam gosti bili ti sjajni mladi ljudi koji čine Akademski zbor Concordia discors.

 

Posjetitelji koncerata i ljubitelji, ne samo glazbe , već i ostalih umjetnosti, sigurno su često čuli izraz „ zlato i srebro Zadra“ i nije preuzetno reći da su ovi sjajni pjevači uistinu zlato i srebro, ne samo po bezbrojnim osvojenim medaljama u Domovini i diljem svijeta; od Barcelone i Venecije, preko Praga i Bratislave do Krakova, od Beča i Pečuha, preko Boke kotorske i Dalmacije do Slavonije i Vojvodine, nego su zlato i srebro hrvatskog zborskog pjevanja.

 

Zbor djeluje od 2010. i otad se natječe na mnogim domaćim i svjetskim natjecanjima. Zapaženu seriju nastupa imao je na HRT-u popularnoj emisiji Do posljednjeg zbora te su zboraši otad i redoviti suradnici televizijskih emisija zabavnog tipa.

 

2017 12 21 k 01

 

Također svake godine sudjeluju na natjecanju amaterskih zborova u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ne mora se ni reći da su rijetko kad srebrni, nego su uglavnom zlatni, apsolutni pobjednici.

 

Gdje god da jesu, ovi vrsni pjevači uvijek su s oduševljenjem primljeni , jer svojom osobnošću i ljubavlju prema folklornoj, tradicijskoj i duhovnoj glazbi hrvatskih i svjetskih skladatelja dopiru do najtananijih dubina onih koji ih slušaju.

 

2017 12 21 k 02

 

 

U ovoj glazbenoj poslastici uživala je mnogobrojna publika koja je s ovacijama nagrađivala svaku izvedbu tradicionalnih i autorskih domaćih skladbi te svjetski poznatih božićnih pjesama (Dobra večer, ružo moja, Misao svijeta, Zdravo, Marijo, U sej vrime godišća, Dete milo, Snivaj, čedo, O, Isuse, ove noći, Preveliku radost navišćujem, Turkinjica konja jaše, Naranča, A vitar puše, Uvik ću te svojin zvati, Slavonska rapsodija, Let The River Run, Somewhere in My Memory, Meringa Krismes).

 

2017 12 21 k 03

 

Dirigentsku palicu podijelili su vrlo dojmljivi Lobel Filipić i Vinko Karmelić. Bio je to veličanstveni spoj dirigentske vještine i predanosti koja je u svakom trenutku korespondirala s izvrsno uvježbanim zborom.

Riječju, još jedna od radosti u iščekivanju Božića.

 

Vjera Mrvelj

 

0
0
0
s2sdefault