joomla social media module

00 naslovna

 

S. Ivana Pavla Novina predvodila adventsku duhovnu obnovu za studente

 

Dominikanski studenti su i ove godine, od 8. do 10. prosinca 2017., boravili u dominikanskom samostanu u Petrovču, u Sloveniji. Adventsku duhovnu obnovu ove im je godine predvodila s. Ivana Pavla Novina, OP.

 

Duhovna obnova je službeno započela u poslijepodnevnim satima na samu svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. U prvom nagovoru s. Ivana Pavla je istaknula da duhovna obnova nije simpozij već vrijeme boravka u blizini Božjoj, vrijeme koje ja u slobodi posvećujem Bogu.

 

U tom smislu, prvo pitanje pred kojim stojimo jest: zašto smo ovdje? Upravo je takva pitanja svojima učenicima upućivao sam Isus: što vi kažete, tko sam ja? (Mt 16,13). Ta naoko jednostavna pitanja zapravo od nas traže da spoznamo u čemu utemeljujemo svoje življenje i djelovanje. Naime, naš bi temelj trebao biti u Bogu, naš život kuća građena na stijeni, odnosno naša bi osnova trebala biti naša osovina.

 

01 petrovce

 

Vrijeme došašća od nas traži da propitamo kakvi su naši temelji i odgovorimo na ta temeljna pitanja: tko je Bog za nas? Zašto smo ovdje? Što tražimo? Koga čekamo? Na tom putu traženja i upoznavanja Krista koji nam dolazi u susret pozvani smo biti kao djeca (Iz 11, 1-10; Lk 10, 21-24) koja bez predrasuda, u iskrenosti, s povjerenjem i bez kalkulacija idu onome drugome i drugačijem u susret. Dapače, djecu možeš iznenaditi i obradovati.

 

Upravo tako bi i mi trebali pristupiti Božjoj riječi i dozvoliti da nas Bog nečim možda i iznenadi. Naime, Bog u svome umu nosi skice svega što je stvorio i sve što postoji nalik je njegovoj zamisli. No čovjek je jedino stvorenje koje Bogu može reći ne. Stoga Bog za čovjeka mora imati dvije skice, kako je F. Sheen rekao : ''Bog ima glazbenu dionicu ali i zna način na koji ju mi sviramo''. Ono što nas odmiče od ljepote izvorne melodije koja je za naš život ispisana Božjom rukom jest grijeh koji ima svoju strukturu i predstavlja proces u kojem bivamo odvedeni od onoga što bi trebali biti, od onoga što je Bog za nas zamislio u početku. U vrijeme došašća smo pozvani izaći iz okova ropstva, vratiti se Bogu sa svih onih putova koji nas od njega odvode i zaživjeti ono što bi mogli nazvati Božji san o nama.

 

Subotnje jutro je započelo drugim nagovorom u kojem je voditeljica duhovne obnove istaknula da nas redci proroka Izaije (63, 16b-17b) što ih čitamo kroz vrijeme došašća podsjećaju da je Bog lončar, a mi glina u njegovim rukama. U tom smislu, udaljavati se od Bog znači narušiti živi odnos oblikovanja vlastita bića. Kroz došašće smo posebno pozvani ponovno se poput gline dati oblikovati Božjim rukama. On će nas, baš kao i Blaženu Djevicu Mariju, oblikovati u posude milosti iz kojih će se živom vodom moći krijepiti svi oni što zastanu na našim životnim putima. Naši pak životni puti jesu staze našega životnog hodočašća koje ujedno i vrijeme došašća jer živimo u nadi iščekujući Božji dolazak i susret s Gospodinom lice u lice.

 

Ovo vrijeme iščekivanja pozvani smo živjeti u budnosti, svjesni vlastita podrijetla i identiteta, poput nje izgovoriti ''fiat'' Kristu koji svome stvorenju dolazi u susret, koji nas u jaslama uči, kako Ratzinger piše: ''najvećem činu ljudskosti''. Pozvani smo pustiti se u Lončareve ruke da nas oblikuje u ljude, u čovjeka po mjeri Isusa Krista.

 

03 petrovce

 

U poslijepodnevno nagovoru s. Ivana Pavla je istaknula da naše životno hodočašće nije neka ravna staza već često krivudavi put na kojem se susrećemo s brojnim izazovima. Krivudavim stazama života prošli su i brojni ''likovi'' što ih susrećemo u liturgijskim čitanjima kroz vrijeme došašća ili kroz božićno vrijeme, svi oni nas mogu poučiti kako odgovoriti na pojedine izazove na našem hodočasničkom putu. Blažena Djevica Marija, sv. Josip, proroci, Ivan Krstitelj, satnik, anđeo Gabriel ili pastiri, mudraci, starac Šimun, proročica Ana itd. svi su nam oni primjer na svoj način i svi nas oni uče da se svi krivudavi putovi daju proći ukoliko je naš život utemeljen na stijeni, Kristu, ukoliko i mi izreknemo ''fiat'' pa se po nama još jednom utjelovi Riječ.

 

02 petrovce

 

U sklopu duhovne obnove dominikanski bogoslovi su sudjelovali i glazbeno animirali euharistijska slavlja s narodom o svetkovini Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i na drugu nedjelju došašća. Subotnju su večer proveli u ugodnom društvu celjskoga biskupa Stanislava Lipovšeka  i sestara dominikanki sv. Katarine Sijenske koje su na župi u Petrovču. Duhovna obnova je pak završena u nedjeljno poslijepodne molitvom radosnih otajstava krunice uz prigodne evanđeoske ulomke iz Lukina evanđelja koji su bili popraćeni prigodnim meditacijama. U glazbenom animiranju završne točke duhovne obnove sudjelovale su i sestre iz Petrovča s kojima smo na talijanskom jeziku izmolili zadnju deseticu krunice. Prigodno i u dominikanskom duhu duhovna obnova je završena tradicionalnim dominikanskim napjevom Salve Regina.

 

04 petrovce

0
0
0
s2sdefault