joomla social media module

2017 11 21 m saric

 

Preminuo o. Mirko Šarić, OP (⨳ 5.9.1939. – † 13.11.2017.)

 

„Često je dolazio iz ispovjedaonice ozbiljan i pognut. Bilo je vidljivo posvemašnje suosjećanje sa životnom situacijom svojih penitenata, pa i Crkve u cjelosti“ rekao je u svojoj propovjedi provincijal „Süddeutsch-österreichischen Dominikaner-Provinz“ o. Thomas G. Brogl OP, na misi zadušnici za hrvatskog dominikanca o. Mirka Šarića, 17. studenog 2017. u crkvi Heilig Kreuz u Augsburgu.

 

Zadnja dobra dva desetljeća svoga života o. Mirko je ponajvećma pastoralno djelovao upravo kao ispovjednik u spomenutoj dominikanskoj crkvi.

 

Rođen je 5. rujna 1939. u Orahovlju. Pohađao je dominikansku gimnaziju u Bolu na Braču, a nakon položena ispita zrelosti i odsluženja vojnog roka položio je prve zavjete u Redu propovjednika 1964. godine. Filozofiju i teologiju je studirao u Dubrovniku, Zagrebu i Le Saulchoir, da bi 1969. bio zaređen za svećenika u Parizu.

 

Nakon kratkog intermeza pastoralnog rada u Hrvatskoj katoličkoj misiji Hamburg već 1974. godine dolazi na jug Njemačke. Bio je dušobrižnik studenata u Regensburgu, a od 1983. godine je član dominikanske samostanske zajednice u Augsburgu. Između ostalog pastoralno djeluje u crkvi Heilig Kreuz i u župi St. Georg u Augsburgu.

 

Pored pastoralnih aktivnosti rado je i ustrajno svojim njemačkim kolegama i subraći naglašavao opravdanost hrvatskog naroda na nacionalnu slobodu i državu. Budući su fizičke poveznice, kako s domovinom tako i s hrvatskim dominikancima, bile sve rijeđe 2000. godine se odlučio za transfilijaciju iz Hrvatske dominikanske provincije u Južnonjemačko-austrijsku dominikansku provinciju. O. Mirko je preminuo u dominikanskom samostanu u Augsburgu 13. studenog 2017.

 

Zadnji mjeseci njegova života, kako se sjeća njegov samostanski prior, bili su u sjeni teške bolesti i obilježeni velikom patnjom. Unatoč tome sve je podnosio sa strpljivošću i predanošću Stvoritelju i Otkupitelju, sačuvavši i tada – pa makar i samo u naznakama – specifični humor. Zauzimanje za istinu trajno je obilježje njegovih nastojanja, naglasio je u propovjedi o. Brogl, te zaključio: „Narod, Crkva i domovina bili su njegove teme i pastoralno-društvene opsesije.“

 

Da je pak njegov rad s mladima ostavio zapažen trag svjedočili su isti svojom prisutnošću na misnom slavlju i ispraćaju na augsburškom groblju „Hermannstraße“. Još brojnija je bila skupina vjernika na molitvenom ispraćaju koji su godinama dolazila kod o. Mirka na ispovijed, što nipošto ne začuđuje jer je većinu svoga vremena provodio upravo u ispovijedaonici.

 

U službenom pastoralnom vodiču crkve Heilig Kreuz stoji između ostalog da je o. Mirko osim na njemačkom i hrvatskom jeziku vjernicima također stajao na raspolganje za sakamenat pomirenja na francuskom, engleskom, talijanksom i slovenskom jeziku. Sve to zacijelo potvrđuje i rečenica koja je bila izvjesni životni moto pokojnika – još od njegove mladosti – a s kojom je redovito ispraćao vjernike nakon sakramenta ispovijedi: „Ne smijete zaboraviti: svi mi stojimo pred otvorenim grobom“.

 

Frano Prcela, OP

(Mainz/Njemačka)

 

0
0
0
s2sdefault