joomla social media module

2017 10 03 06

 

Dominikanski samostan u Trogiru svečano obilježio blagdan Gospe od Ružarija

 

Blagdan Gospe od Ružarija svečano je obilježen u trogirskom dominikanskom samostanu misnim slavljima i procesijom Gospinim kipom ulicama grada.  

 

Kip Majke Božje u procesiji su nosili članovi Udruge Gospe od Karmela, praćeni barjaktarima, svećenicima, članovima zbora te brojnim Gospinim štovateljima, a svečano misno slavlje predvodio je  provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Slavko Slišković, uz koncelebraciju starješine samostana fr.Petra Galića, OP. , fr. Veselka Begića i asistiranje fr. Ante Kazotija.

 

U propovijedi je predslavitelj misnog slavlja istaknuo kako  Marijinih kraljevskih oznaka u litanijama ima  više od deset, ali upravo naziv Kraljica krunice najbolje oslikava njezino kraljevsko dostojanstvo. Naime, upravo u molitvi krunice mi pratimo cjeloviti put od „neznatne službenice“, siromašne i jednostavne djevojke koja je začela po Duhu Svetome, do one koja je „na nebu okrunjena“ .

 

Razmatrajući krunicu mi otkrivamo put od onoga što je naše zemaljsko do onoga „što oko nije vidjelo ni uho čulo“, a Gospodin je pripravio onima koji ga ljube! Taj put nama je uzor i sigurnost da ako njime kročimo možemo i sami stići onamo gdje je Marija, kao prva od običnih ljudi već stigla !

 

To je put prihvaćanja Riječi Božje , rađanja, njegovanja, staviti se u službu Riječi Božje kad istu slave i progone, hvale i razapinju..... uvijek biti vjeran Božjoj riječi! , naglasio je o.Slišković i dodao kako nam krunica služi kao putokaz. U kršćanskom životu bolji vodič od krunice nećemo naći !

 

U krunici, usudio bih se kazati, nalazimo kompletan sadržaj naše vjere. Kad bi samo redovito molili krunicu, drugi nam katekizam ne bi trebao. Mnogi su tako i proživjeli svoj život i sačuvali svoju vjeru.

 

Sam spomen krunice u nama izaziva različite misli i osjećaje. Za starije sam siguran da rado prebiru po zrncima krunice. U njima nalaze utjehu, krijepe vjeru, susreću se s Bogom. A možda će mladi pomisliti  kako je ova molitva dosadna i zastarjela. Stalno se ponavljaju iste riječi.

 

No, vjerujem da im nije dosadno ponavljati izraze ljubavi osobi koju vole. Koliko god puta ponovili, čini se da nismo dovoljno kazali. Zar nije slično prebirati tipke mobitela da ne bi se poslala poruka ljubavi ?! Nikad ne dosadi tipkati. Može potrajati satima. Želimo biti u kontaktu s voljenom osobom, poslati joj poruku ljubavi.

 

I krunica je poruka ljubavi. U njoj na najljepši način otkrivamo Božju ljubav prema nama i svjedočimo svoju ljubav prema njemu. On nam nudi vodič na putu kojim ćemo zajedno s Marijom, koja je ne samo primjer, nego i slika svih nas, slika Crkve, putovati ovim svijetom te jednom doći do onog što je opisano slikom Kraljevstva u kojemu ćemo kako kaže Sveto Pismo „kraljevati zajedno s Kristom“, zaključio je propovijed provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Slavko Slišković. Nakon svete mise uslijedile su molitva krunice i litanije, a potom i molbenica Kraljici svete krunice.

 

Foto: Samostan sv. Dominika

Tekst: Ivana Rinčić

 

0
0
0
s2sdefault