joomla social media module

2017 10 01 ruzarica naslovna

 

Samostansko-župna zajednica u Zagrebu proslavila blagdan Kraljice sv. krunice

 

Na prvu nedjelju u listopadu, dominikanci već tradicionalno slave Kraljicu svete krunice ili Gospu od ružarija. Tako je i zagrebačka zajednica u Kontakovoj s vjernicima proslavila ovu župnu svetkovinu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

 

U koncelebraciji bio je dekan maksimirsko-trnjanskog dekanata prečasni Josip Golubić, župnik o. Mato Bošnjak, prior o. Zvonko Knežević i ostala subraća kako iz borongajskog samostana tako i iz samostana na Pešćenici. U propovijedi biskup je istaknuo vrlo važnu činjenicu, a to je da je Bog taj koji je uvijek prisutan u narodu.

 

Bog nije neki daleki, nezainteresirani promatrač, kako su isticale mnoge filozofske struje, već Bog je taj koji je prisutan, preko proroka, sudaca... Rekao je kako je Marija ta koja je dopustila Bogu da se još više približi svome narodu, tako da je rodila Spasitelja, Isusa Krista. Govoreći o veličini krunice, rekao je da s tom veličanstvenom molitvom možemo sve prevladati, kako su to uspijevali i ljudi u prošlosti.

 

Osim toga krunica nas čini blagoslovom jer molitvom krunice razmatramo Kristovo Otajstvo i približujemo se njemu samome. Te upravo ta blizina posvećuje čovjeka i čini ga blagoslovom, kao što je i Mariju posvetilo to što je devet mjeseci nosila Spasitelja. No, taj blagoslov koji nosimo moramo širiti na sve ljude i učiniti ovaj svijet ljepšim i pravednijim.

 

Prije završnog blagoslova, biskup je predmolio tradicionalnu molbenicu koja se moli u ovaj svečan dan Kraljici svete krunice.

 

Fr. Dominik Štefulić, OP