joomla social media module

2017 10 01 k naslovna

 

Završila trodnevna priprava u crkvi Kraljice sv. krunice u Zagrebu

 

Blagdansku misu uočnicu u subotu 30. rujna u samostansko-župnoj crkvi Kraljice sv. krunice u Zagrebu predvodio je fr. Anto Gavrić. Tumačeći evanđeosku poruku rekao je kako su se Isusovi učenici divili svome učitelju, upitavši: Tko se od nas nije divio i u dječaštvu, i u zreloj dobi?

 

Diviti se nešto je što je urođeno nama ljudima. Diviti se ipak možemo i na duhovnoj razini. Jednostavno je diviti se kad nam nije teško i kad nam molitva biva tečna, međutim,  ta zadivljenost može nas zaslijepiti. Jer promatramo samo kao što govore evanđelja i njegova djela koja je učinio.

 

2017 10 01 03

 

I u tome jest opasnost, da promatramo samo one darove koje smo primili, a da ne promatramo i ne želimo onoga koji stoji iza svega toga. Da ne promatramo samoga Isusa Krista, njegovo otajstvo, njegov život. Evanđelje nas potiče da se znamo diviti ne samo djelima, nego i onoj ljubavi koja motivira Isusa i koja ga potiče da čini ta snažna djela.

 

2017 10 01 02

 

Isus snažno upozorava svoje učenike i mnoštvo da će biti predani u ruke ljudima. Isus često podsjeća svoje učenike da će se ljudi i mnoštvo vrlo brzo okrenuti od njega, da će se prestati diviti. On želi da njegova poruka snažno dopre do njegovih učenika. I govori im o muci koja će uslijediti.

 

Učenici su pak oni koji se dive i očekuju trijumfalni povratak Mesije i ne žele nikako prihvatiti križ. Tko može prihvatiti otajstvo križa doli onaj koji je s ljubavlju živio otajstvo križa. Učenik koji želi ići za Isusom mora biti svjestan da i njega čeka križ. Upravo nas današnji spomen svetoga Jeronima potiče na važnost i vrijednost Svetoga Pisma kao priprava za blagdan Kraljice svete Krunice.

 

Sveti je Jeronim taj koji je doista konkretno i živio Sveto Pismo. Snažno se borio da se prihvati Marijino djevičanstvo. I pokazuje koliko je Marija potrebna nazivajući ju: „O Majko Boga mojega“, rekao je na kraju homilije fr. Gavrić. Na misi pjevao je dječji župni zbor „Rajske note“.

 

2017 10 01 01

 

Marin Golubović, OP