joomla social media module

2017 09 28 k naslovna

 

Prvi dan trodnevnice uoči blagdana Kraljice svete krunice

 

Na spomen dominikanskih japanskih mučenika iz XVII. stoljeća u crkvi Kraljice svete krunice u Zagrebu, provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković predvodio je prvi dan trodnevnice kao pripravu za blagdan zaštitnice župe i dominikanskog samostana.

 

U propovijedi provincijal je istaknuo kako je Krist natojao iznaći način da svojim suvremenicima predoči i učini razumljiviji svoj govor o Kraljevstvu Božjem. Tako i mi danas tražimo način kako predočiti tko je to “Kraljica svete krunice”.

 

Naša Kraljica svete krunice nije žena koja sjedi na prijestolju zaodjevena grimiznim plaštem kako je predstavljena na pobožnim sličicama. Ona je naša Majka koja je uzdignuta na dostojanstvo kraljice, kojoj se obraćamo za pomoć kao vjernici. Marija je taj put kojim mi moramo hoditi.

 

Krunica čovjeku koji se prvi puta susreće s našom vjerom oslikava u potpunosti Kristov život i čini ga razumljivijim. Napominjući važnost međusobne komunikacije kako među nama ljudima tako i u našem odnosu s Gospodinom, krunica  nam može poslužiti kao izvrsno sredstvo takve komunikacije.

 

Jer, ipak nam je ponekad možda i dosadno ponavljati iste riječi u molitvi krunice,  tako nam isto nije dosadno tipkati po uvijek istim slovima na našim mobitelima i ponavljati iste riječi kako bismo poslali poruke i komunicirali s ljudima koje volimo.

 

Nakon svete mise uslijedio je koncert sakralne glazbe: “Ususret blagdanu Kraljice svete Krunice”. Nastupili su: mješoviti zbor: “Blaženi Augustin Kažotić”, Vesna Coufal Jaić, sopran, Dario Teskera, truba, Fr. Bonifacije Franjo, orgulje i prof. Mario Perestegi, orgulje i dirigent.

 

Marin Golubović, OP