joomla social media module

2017 08 09 stari grad

 

Nadbiskup Eterović predvodio proslavo svetog Dominika u Starom Gradu

 

Na blagdan sv. Dominika, utemeljitelja dominikanskoga reda, u utorak 8. kolovoza, papinski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović predvodio je svečano misno slavlje u crkvi Sv. Petra mučenika u Starome Gradu na Hvaru.

 

Uz nadbiskupa Eterovića koncelebrirali su dekan Hvarskog dekanata i župnik Vrboske preč. Emil Pavišić, dominikanac iz tamošnjega samostana fr. Mario Marinov, starogradski župnik Marko Plančić i nekoliko svećenika među kojima i postulator kauze bl. Ivana Merza Božidar Nagy.

 

Samostan Sv. Petra mučenika osnovao je 1479. godine otac German iz Piacenze, član lombardijske provincije. Samostanska crkva završena je i posvećena 1488. godine. Od 2009. g. fr. Marinov jedini je redovnik toga hvarskoga samostana poslije smrti fr. Tončija Deškovića koji je dolaskom u Stari Grad 1981. godine počeo i dovršio obnovu samostana u kojemu je uredio muzej.

 

Značajan doprinos očuvanju samostanskoga blaga, prije svega uređenju knjižnice, arhiva i samostanske galerije dao je dominikanac Marinov.

 

"Svojim radom na obnovi samostana, tiskanju knjiga, uređenju knjižnice, arhiva i galerije u samostanu, napravio je veliki napor i iskorak u čuvanju i aktiviranju za Stari Grad vrlo važnoga dijela kulturne i duhovne baštine – dominikanskog samostana Sv. Petra mučenika", stajalo je u obrazloženju povelje zahvalnosti koja je fr. Marinovu uručena protekle godine u prigodi 800. obljetnice dominikanskoga reda.

 

Samostanska knjižnicu ima više od 20.000 svezaka te arhiv u kojemu se čuvaju važni dokumenti iz toga grada i samostana. Dominikanski samostan i crkva Sv. Petra mučenika dobili su 2015. godine status kulturnoga dobra rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH.(IKA)