joomla social media module

2017 05 08 m b naslovna

 

Ti znadeš najbolje sve naše nevolje...

 

Kruničarsko hodočašće i ove je, devete godine za redom, 'zabijelilo' Nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu, u subotu 6. svibnja 2017. godine. Dominikanski red, vjeran svom poslanju, okuplja Marijine štovatelje i promiče njezinu krunicu ili ružarij gdje god djeluje. I ove su godine bile zastupljene župe Zagrebačke nadbiskupije, gdje sestre ili braća promiču Gospinu krunicu: Kraljice svete krunice, bl. Augustina Kažotić, Savski Nart, Čret - područna kapela sv. Terezije Avilske i Krist Kralj u Trnju i kruničari iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije - Pregrada.

 

Narod je pjevao, molio krunicu ili samo srcem šaputao Gospi svoje jade, molbe i zahvale. Ona to sluša, niti jedan joj uzdah nije dalek, stran ili nepoznat. Pravo joj nadahnuti pjesnik pjeva: Ti znadeš najbolje sve naše nevolje … Predivno svibanjsko sunce pružilo je hodočasnicima posebno ozračje.

 

Program je započeo zajedničkim moljenjem krunice. U svaku je deseticu uvodio meditativnim razmišljanjem o. Ljudevit Jeđut. Nakon toga je slijedilo predavanje p. Ike Mateljana.

 

Euharistijsko je slavlje, uz nazočnost rektora svetišta vlč. Domagoja Matoševića, o. Mate Bošnjaka i o. Ljudevita Jeđuta, te braće dominikanskih klerika, predvodio vojni biskup u miru, mons. Juraj Jezerinac. Po završetku mise bila je Molbenica Pompejskoj Gospi, koju je, zajedno s predsjedateljima misnog slavlja, molio sav narod. Nakon kraće stanke slijedio je Križni put po bistričkoj Kalvariji. Kruničarsko hodočašće završilo je kratkim blagoslovom s Presvetim, koji je predvodio o. Lujo. Oduševljeno, ali i pomalo nostalgično opraštao se pobožni vjernički puk od drage Gospe uz pjesmu Zbogom, Zbogom …, i s nama, s nama, s nama Marijo, uz čvrsto obećanje da će joj uskoro opet doći.

 

Biskup Jezerinac se u svojoj propovijedi osvrnuo na nastanak krunice, kako donosi Wikipedija.„Riječ "krunica" umanjenica je od riječi "kruna", a uveo ju je mistik dominikanac Heinrich Seuse iz Konstanze. U njegovo vrijeme bio je običaj među zaljubljenima, da se međusobno darivaju krunama – vijencima ruža. To ga je navelo na ideju da Bl. Djevici Mariji isplete vijenac od 150 ruža, i tako je nastao dvostruki naziv krunica i ružarij.

 

Potom je biskup istaknuo kako se krunica dugi niz godina sastojala od 15 otajstava, koja su podijeljena na tri jednaka dijela tj. tri, tematska kruga, koji obuhvaćaju Isusov život. U povodu dvadeset i pete obljetnice svojeg pontifikata, 2002. papa Ivan Pavao II. uveo je četvrto otajstvo pod nazivom otajstvo svjetla, i tako se, na temelju biblijskih tekstova, razmišlja o radosnim, svjetlosnim, žalosnim i slavnim otajstvima. “Koliko god izgovaranjem Zdravomarija krunica bila marijanska, krunica je još više kristološka molitva: u njezinu središtu je Isus i njegovo spasenjsko djelo s kojim je najtješnje povezana Blažena Djevica. Spasitelj je preko nje ušao u ljudsku povijest - kroz muku i smrt na križu u uskrsnuće – i s Majkom u proslavu. Moliti krunicu znači razmatrati ta otajstva i time uranjati u povijest ljudskoga spasenja zajedno s Majkom Gospodinovom.“

 

Biskup Jezerinac je nadalje spomenuo kardinala Stepinca, velikog štovatelja Marijine krunice. Na posebni se način osvrnuo na naše hrvatske branitelje koji su odlazili u boj s krunicom oko vrata, dok ih je sav vjernički hrvatski narod pratio prebirući zrnca krunice i moleći Marijinu pomoć. I Marija nas nije iznevjerila.

 

Njoj valja pripisati svaku plemenitu borbu i pobjedu, kako kroz cijelu povijest, tako i u Domovinskom ratu. S tim u svezi biskup je dodao kako je 24 puta bio s Hrvatskom vojskom na hodočašću u Lurdu, gdje su naši vojnici bili prepoznatljivi upravo po krunicama koje su nosili. Pozvao je, na kraju, Marijine štovatelje neka se nikada ne umore iskazivati štovanje i pobožnost Blaženoj Djevici, jer nas ona može zaštititi od svakoga zla duše i tijela.