joomla social media module

2017.04.25 b l naslovna

 

Provincijal s bogoslovima na Međunarodnom znanstvenom simpoziju u Banja Luci

 

U organizaciji Europske akademije Banjolučke biskupije u ponedjeljak, 24. travnja 2017, započeo je s radom dvodnevni Međunarodni znanstveni simpozij na temu: „Dubički arhiđakonat u srednjem vijeku i njegovi tragovi kroz kasnija stoljeća“.

 

Na skupu je bilo predstavljeno 20 stručnih izlaganja poznatih znanstvenika iz Hrvatske, Madžarske i Bosne i Hercegovine.

Pozdravne riječi uputili su načelnik Kozarske Dubice gospodin Radenko Reljić, Veliki Prior Templarskog reda u Hrvatskoj gospodin Vinko Lisec, provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. sc. fr. Slavko Slišković, direktor i voditelj Akademije mons. dr. sc. Miljenko Aničić i mr. sc. Frano Piplović, te banjalučki biskup mons. dr. sc. Franjo Komarica.

 

Na simpoziju su sudjelovali provincijal fr. Slavko Slišković i bogoslov fr. Dominik Štefulić svojim radom na temu „Dominikanci u Dubičkom arhiđakonatu Zagrebačke biskupije.“ Rezultate zajedničkog rada na simpoziju je izložio fr. Dominik donoseći općenite povijesne okolnosti nastanka Reda i širenja na hrvatske prostore koji su bili dobar uvod u izlaganje o dominikanskim samostanima u Dubičkom arhiđakonatu, a to su samostani sv. Nikole u Dubici (osnovan o. 1235.) i samostan sv. Antuna Opata u Bihaću (osnovan o. 1266.). S Provincijalom i fr. Dominikom ondje su bili i dominikanski bogoslovi fr. Dajan Topalović te fr. Ilija Lešić.

 

04

 

01

 

03

 

02