joomla social media module

ante

 

Dominikanci Anto Gavranović i Marko Dokoza posjetili dominikanske monahinje

 

 

U gradiću kantona Fribourg, na Neuchatelskom jezeru, smjestio se stari samostan dominikanskih monahinja osnovan 1317. godine voljom lokalnog vlastodršca. Sestre su najprije boravile na obali jednog drugog jezera, jezera Leman, koje je nama poznato kao Ženevsko. Stjecajem povijesnih okolnosti s jedne strane i dobrotom grofa od Estavayera s druge, sestre su stigle u grad i nastanile se u jednoj od gradskih kuća oko koje se kasnije razvio veliki samostan. Od te davne 1317. godine sestre su bez prekida prisutne na tom istom mjestu odakle svojom molitvom doprinose zajedničkom poslanju Reda propovjednika.

 

Proslava velikog jubileja za sestre počela je u godini u kojoj je Crkva slavila Jubileja milosrđa, a dominikanski red svoj osamstoti rođendan. Mons. Alain de Reamy, pomoćni biskup Fribourga predvodio je 15. kolovoza 2016. svečano misnom slavlje kojim su sestre u zajedništvu s braćom i prijateljima samostana započele svoju veliku proslavu. Bila je to prilika da se samostanske crkva obnovljena u sklopu priprema za jubilej samostana pokaže u punom sjaju.

 

Slavlje godine jubileja nastavljeno je nizom događanja: duhovnim obnovama, otvorenim vratima samostana, propovijedanjem preko interneta. Sestre su nastavile i sa svojim uobičajenim dnevnim ritmom molitve moleći posebno za mlade sestre koje bi bile spremne nastaviti život ove dominikanske zajednice i uvesti je u osmo stoljeće postojanja. Osim toga, vrata samostanskog gostinjca ostala su otvorena za sve one koji žele neko vrijeme provesti moleći i živeći sa sestrama u miru i tišini starih samostanskih zidina među kojima se izmjenjuju hvalospjevi i smijeh, .psalmi i rad, molitveni zazivi i gostoprimstvo.

 

Vrhunac godine jubileja bilo je misno slavlje na svetkovinu Navještenja Gospodinova 2017. Još jednom samostanska je crkva bila dupkom puna, a ljepota liturgije i mala sestarska zajednica pozivali su sve prisutne da daju hvalu Bog za sve milosti primljene kroz dugu povijest. Posebni gost bio je mons. Charles Morerod, biskup Fribourga, Laussane i Ženeve, koji je predvodio misno slavlje. Budući da je i sam dominikanac, mons. Charles, jedan je od onih koji je uz molitvu i prisutnost sestara rastao od samog dolaska u dominikanski samostan u Friborugu. Potaknut tim iskustvom znao je izreći u ovoj izabranoj prigodi riječi ohrabrenja i iskrenog povjerenja u svjetlu budućnost ovog samostana.

 

Nama u Hrvatskoj dominikanske su monahinje jako malo poznate. Kontemplativna grana reda koji je za svoj poziv izabrao aktivno propovijedanje ne čini nam se na prvi pogled logičnom. Unatoč tome, sveti je Dominik od samog početka svog propovjedničkog pothvata provodio noći u molitvi, a dane u propovijedanju. Osobnost sv. Dominika utjelovila se u našem Redu upravo po dvama plućnim krilima: kontemplativnim sestrama koje svojom molitvom podupiru poslanje Reda, i aktivnu braću i sestre koji svojim riječima i djelima čine sve za spasenje duša.

 

Svjesni toga, dvojica mladih dominikanaca fr. Anto Gavranović i fr. Marko Dokoza, u pratnji priora dominikanskog samostana u Fribourgu, posjetili su samostan sestara u Estavayeru. Na veliku radost sestara i braće susret se dogodio u osmini Vazma i bila je to prilika da još jednom u zajedništvu proslavimo Uskrsnuće Gospodinovo. Susret je započeo u samostanskoj crkvi molitvom Srednjega časa, a nastavljen u samostanskoj blagovaonici. Vrhunac posjeta bilo je zajedničko druženje za vrijeme kojega su braća mogla izbliže upoznati povijest, život i rad sestara, a na poseban način i planove za budućnost. Bila je to dominikanska verzija puta u Emaus, a Isus se otkrivao u molitvi, blagovanju te ponajviše u bratsko-sestarskom zajedništvu.

 

 

Fr. Marko Dokoza, OP