joomla social media module

2017 04 15 uskrs gale

 

Sve zapravo kreće od uskrsnog jutra

 

Od svih čudesa koje nam donosi Evanđelje Isusovo uskrsnuće je najveće čudo.Zašto?

 

Da nije bilo njegova uskrsnuća sva druga čudesa, a i sve što se događalo, palo bi vrlo brzo u zaborav. Sve zapravo kreće od uskrsnog jutra, od praznog groba, od teškog kamena koji je maknut, od trčanja Marije Magdalene, od trčanja Petra i Ivana.

 

I dok su se žene pitale tko će im otkotrljati kamen (izvještava Mk 16, 3) tamo dolazeći nalaze da je kamen otkotrljan. U tom kamenu je bilo ono što opterećuje ljudska srca i čini ih nepokretnima za pravu radost. Maknuti kamen postaje kanal za bujicu života...

 

TEŽAK KAMEN PAO MI JE SA SRCA I U MENI SE NEŠTO POKRENULO – lijepo se izrazila jedna gospođa kad se razriješilo ono što ju je mučilo. To je i ono što se dogodilo učenicima Isusovim nakon tih dana neizvjesnosti. Osjetili su svi olakšanje i primili tako potrebni odgovor na sva pitanja koja su ih mučila kao teške sjene...

 

Nakon susreta s najvećim događajem sve se nekako stavilo u pokret, u trčeći zanos koji se nužno prenosi. Sveti strah ispunjava srca i pokreće ih, vraća u njih volju koja je bila poljuljana, doziva u jasnoću i sve prijašnje događaje i sve ono što im je Isus već toliko puta govorio.

 

Znak Jonin, nakon tri dana i tri noći u srcu zemlje, sada stvarno dolazi kao najveći znak (vidi Mt 12, 39). To će postati pokretač navještaja koji će naviještati učenici za Ninivu svjetske pozornice.

 

Da riba nije izbacila Jonu treći dan iz utrobe on ne bi naviještao Ninivi. Isto tako da Isus nije uskrsnuo treći dan učenici ne bi postali navjestitelji poruke života.

 

To je ono što oživljava našu vjeru i čini nas navjestiteljima, i na neki način svjedocima.

 

ŽIVA PORUKA MOGUĆA JE U SUSRETU SA ŽIVIM, a tako je jedino moguća i živa vjera.

 

Nije slučajno sv. Pavao naglasio: Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen (Rim 10, 9).

 

To je ono što nam budi nadu i potiče nas na novost života, i što je još važnije to je ono što trebamo prenositi jedni drugima kako ne bismo ostali u ozračju smrti, jer: Krštenjem smo dakle s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bî uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života (Rim 6, 4).

 

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Petar Galić, OP