joomla social media module

2017 04 10 marko slavko

 

Provincijal Slišković posjetio braću dominikance u samostanu sv. Hijacinta

 

Provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković boravio je od 6. do 9. travnja u Švicarskoj. Cilj njegova boravka bio je posjet braći dominikancima u samostanu sv. Hijacinta (gdje živi i studira hrvatski dominikanac fr. Marko Dokoza) i Hrvatima koji žive u Fribourgu.

 

U petak 7. travnja provincijal je sudjelovao na svečanoj primopredaji diploma prvostupnicima i magistrima struke na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Fribourgu. Program je započeo sv. misom u sveučilišnoj kapeli koju je predvodio mons. Alain de Raemy, pomoćni biskup biskupije Lausanne-Geneve-Fribourg.

 

marko 03

 

Nakon toga uslijedio je akademski čin za vrijeme kojega je dekan Teološkog fakulteta, dominikanac fr. Luc Devillers, podijelio diplome i osobno čestitao svim studentima koji su uspješno završili preddiplomski, diplomski ili poslijediplomski studij u prethodnoj akademskoj godini.Među prvostupnicima bio je i fr. Marko Dokoza koji je u listopadu prošle godine završio program 'Bachelor of theology' na Sveučilištu u Fribourgu. Proslava je nastavljena u prigodnim domjenkom u sveučilišnoj menzi.

 

marko 02

 

Subota, 8. travnja bio je dan rezerviran za službeni dio posjeta. U subotu popodne fr. Slavko se susreo sa regensom Švicarske dominikanske provincije, a potom i sa priorom samostana sv. Hijacinta i učiteljem studenata. Provincijal je imao priliku na taj način bolje upoznati kako funkcionira studij i formacija braće studenata u samostanu i na Sveučilištu.

 

marko 01

 

U samostanu trenutno živi šesnaest fratara: osam je svećenika Švicarske provincije koji imaju različite apostolate (profesorski rad na Sveučilištu, propovijedanje duhovnih vježbi i rad na župama, rad u centralnim ustanovama biskupije i Švicarske biskupske konferencije); dvojica su svećenika na poslijediplomskom studiju, jedan iz Poljske, a jedan iz Indijske provincije; šestorica su studenata među kojima i dvojica đakona, trojica iz Francuske provincije, i po jedan iz Švicarske, Hrvatske i Austrijske provincije.

 

U nedjelju 9. travnja, otac provincijal je predvodio misno slavlje na hrvatskom jeziku u kapeli sv. Josipa u Fribourgu. Sv. misi je prethodio blagoslov grančica i kratki ophod te svečani ulazak u kapelu znak sjećanja na svečani ulazak Kristov u Jeruzalem. Za vrijeme sv. mise čitana je Muka Gospodina našega Isusa Krista po Mateju, a fr. Slavko je održao kratku homiliju.

 

Po završetku sv. mise druženje s Hrvatima nastavljeno je u jednoj od župnih dvorana. Provincijal je završio svoj posjet u popodnevnim satima zahvalan za priliku da se kroz susret s poznatim ljudima i mjestima prisjeti vremena studija koje je i sam proveo u Fribourgu.

 

Marko Dokoza, OP