joomla social media module

2017 04 04 dokoza

 

Korizmena duhovna obnova u HKM Lausanne-Wallis

 

Korizmenu duhovnu obnovu u HKM Lausanne-Wallis u zapadnom (frankofonom djelu) Švicarske predvodio je dominikanac fr. Ivan Marija Tomić, župnik vikar u zagrebačkoj župi Kraljice sv. krunice. Duhovna obnova započela je u Fribourgu 29. ožujka 2017., u kapeli samostana dominikanaca. Nakon prilike za sakrament sv. ispovijedi, fr. Marko Dokoza je predvodio klanjanje moleći na poseban način za domovinu Hrvatsku koja u ovoj godini slavi 330 godina od izbora sv. Josipa za zaštitnika.

 

U četvrtak je duhovna obnova nastavljena u brdima Zermatta sv. misom koju je predvodio fr. Ivan Marija, a suslavio fra Vlado Ereš, ravnatelj misije Laussane-Wallis. U petak je fr. Ivan Marija ispovijedao i propovijedao u jednoj od najvećih zajednica misije – zajednici Hrvata u Vispu. Sv. misi je prethodila pobožnost križnoga puta koju je predvodio fra Vlado. U isto vrijeme fr. Marko je predvodio križni put u kapeli samostana dominikanaca u Fribourgu gdje su okupio velik broj vjernika fribourške zajednice Hrvata.

 

U subotu je duhovna obnova nastavljena intenzivnijim tempom u Neuchatelu i Ženevi. Fr. Ivan i fra Vlado su ispovijedali, a fr. Marko je predvodio krunicu. Uslijedilo je potom sv. misno slavlje za vrijeme kojega je fr. Ivan izrekao nadahnutu propovijed potičući vjernike na očuvanje njihova hrvatskog identiteta i kulture, ali iznad svega na ustrajnost u vjeri i pripadnost katoličkoj Crkvi te redovito pohađanje nedjeljne sv. mise bez obzira na jezik. U Ženevi je misno slavlje zaključeno zajedničkim objedom (korizmenom juhom) za vrijeme kojega su prikupljani dobrovoljni prilozi za pomoć siromašnima u domovini.

 

Vrhunac duhovne obnove bio je u nedjelju 2. travnja. U Fribourgu je toga dana čak i sunce izišlo, a Hrvati su se okupili u velikom broju u kapeli sv. Josipa gdje je fr. Ivan Marija predvodio misno slavlje kojemu je prethodila molitva Gospine krunice. Nakon uvodne anegdote o smrti, propovjednik je istaknuo nekoliko misli iz Evanđelja o uskrsnuću Lazarovu. Lazarove sestre unatoč vjeri u Isusa ne vjeruju u mogućnost uskrsnuća ovdje i sada.

 

To svjedoči Marta koja ispovijeda vjeru u uskrsnuće, ali netom poslije toga savjetuje da se grob ne otvara je mrtvac već zaudara. Spone koje sputavaju Lazara simbol su naših grijeha, grijeha koji nas sputavaju da živimo u punini zajedništva s Kristom i Crkvom, a ručnik koji se nalazi na Lazarovu licu simbol su nemogućnosti čovjekove da gleda Boga lice u lice. Fr. Ivan je potaknuo sve vjernike da razvežu u sakramentu ispovijedi spone grijeha i da po sv. pričesti polako uče gledati Boga licem u lice, tj. da se nauče živjeti u Božjoj blizini već ovdje na zemlji.

 

Fr. Ivan Marija, fra Vlado i fr. Marko posjetili su toga dana i zajdnice u Yverdonu, Lausanni i Clarensu. Fr. Ivan je zaključio svoj posjet Hrvatima u Švicarskoj u ponedjeljak 3. travnja sv. misom slavljenom u samostanu dominikanaca u Fribourgu.

 

Fr. Marko Dokoza, OP