joomla social media module

2017 03 16 split naslovna

 

U dominikanskom samostanu u Splitu otvorena izložba "Križni put"

 

U galeriji "Vinko Draganja OP", dominikanskog samostana u Splitu, 15. ožujka otvorena je izložba "Križni put", umjetnički plod splitskih autora.

 

Izložbu je otvorio p. Ivan Iko Mateljan, a likovno-duhovni osvrt dao je akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović. Pozdravljajući nazočne pater Iko je rekao kako je umjetnost u povijesti dominikanskog Reda i naše Provincije imala važno mjesto u propovijedanju Radosne vijesti od Beata Angelica do Vinka Draganje. Umjetnička djela koja su sabrana po našim samostanima i danas propovijedaju, i danas govore - lijepo je izričaj istinitog.

 

Križni put je tema koja je svima jako dobro poznata i na osobit način izrazito bliska, rekao je slikar Peruzović istaknuvši kako ona osim teološkog i dokumentarističkog u sebi sadržava i snažnu metaforu svakodnevne i osobne patnje. Zanimljivo je vidjeti kako se jedan određen likovni ali isto tako i duhovni zadatak, s jasnim i strogo propisanim ikonografskim zakonitostima može riješiti na mnoštvo različitih načina. Autorima je bila ostavljena potpuna sloboda interpretacije kao i odabir materijala, rekao je Peruzović.

 

Radove je izložilo petnaest splitskih umjetnica i umjetnika: Ivana Bilić Antičević, Ana Marija Botteri Peruzović, Josip Botteri Dini, Luka Duplančić, Karin Grenc, Stipe Ivanišević, Robert Jozić, Ivan Listeš, s. Zdravka Spomenka Milić, Tea Morić Šitum, Hrvoje Marko Peruzović, Nina Petrović, Boris Šitum, Frane Šitum i Vice Tomasović. Radovi su izvedeni različitim tehnikama, tako da ima nekoliko gipsanih reljefa, skulptura od drva, slika rađenih akrilikom ili uljem na platnu i jedan crtež olovkom.

 

Na kraju, akademski slikar Hrvoje Peruzović je istaknuo kako je očito da su umjetnici ovoj temi pristupili vrlo savjesno, angažirano i krajnje ozbiljno i da vjeruje kako će snaga njihovog raznolikog, duhovnog i stvaralačkog iskustva, isto tako djelovati i na sve one koji će promatrati ova djela.

 

U glazbenom dijelu otvorenja izložbe sudjelovao je VIS Darovi Duha, nastupivši s nekoliko korizmenih pjesama. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do 25. travnja.